Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A hét színe: Zöld

A hét színe: Zöld

Ha a zöld színre gondolunk, elsőre a természet, a fák és a növények jutnak eszünkbe. A természet iránt szeretetünk, és az igény, hogy minél több zölddel vegyünk körbe magunkat, születésünktől fogva bennünk van. A zöld színnek rengeteg pozitív élettani hatása van: megnyugtatja a testet, a lelket és a szellemet, oldja a stresszt és a szem számára is ez a legpihentetőbb szín. Egyszerre nyugtat és felpezsdít, csökkenti a fáradtság érzetet és inspirálóan hat, beindítja a kreativitást.

A kék és a sárga keveréke, hideg és a meleg árnyalatok elegye, egyes kultúrákban, vallásokban pedig az égi és földi közti átmenetet jelképezi. Egyszerre képviseli a természetközeli életmódot és a luxust (gondoljunk csak a smaragd gyönyörű zöld színére), kicsit bohém, mégis van benne valami fenséges. A hagyományos színelmélet szerint a komplementer színe a vörös – amit gyakran alkalmaznak a művészetekben, a lakberendezésben, a reklámokban, plakátokon vagy a divatban –, azonban valójában a magenta a komplementer párja.

Szimbolikáját tekintve a természet, a harmónia, az egyensúly, a remény, a megújulás és a biztonság színe. Bizonyos árnyalataihoz azonban negatív jelentést kapcsolnak: például betegség, méreg, a gonoszság (gyakran ábrázolják a gonosz karaktereket zöld szemmel), féltékenység, esetleg halál.

A zöld különböző tónusai az utóbbi években újra divatosak lettek a lakberendezésben, ugyanis nagyon sok árnyalata létezik, modern és klasszikus stílusú enteriőrökbe is beilleszthető és más színekkel könnyen kombinálható – arany vagy rose gold kiegészítőkkel pedig különösen elegáns hatás érhető el. Jótékony hatásainak köszönhetően mindenképpen érdemes minél több zöld színt csempészni a környezetünkbe – otthonunkba, munkahelyünkre, ha nem is bútorokkal vagy egész falrészekkel, akkor apróbb kiegészítők vagy növények formájában.

 

 

A zöld különböző árnyalatai minden stílusba beilleszthetők.

   

Érdemes minél több zöld színnel körbevenni magunkat - akár egy-egy kisebb kiegészítő formájában - hiszen számtalan pozitív élettani hatása van a zöld színnek.

   

Arannyal, ezüsttel agy rose golddal kombinálva különösen szép hatás érhető el.

Tartalomhoz tartozó címkék: Színek