Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A hét színe: Sárga

A hét színe: Sárga

A sárga talán az egyik legmegosztóbb szín. Sokan túl harsánynak, hivalkodónak tartják, és az öltözködés terén is általánosan elterjedt az a nézet, hogy csak nagyon keveseknek áll jól, mert sápaszt. Pedig a sárgától abszolút nem kell félni! Sőt, lélektani, pszichológiai és élettani szempontból is számtalan pozitív tulajdonsággal rendelkezik, ezért érdemes minél több sárga árnyalattal körbevenni magad.

A sárga vibráló, friss és vidám szín, ami energiával tölt fel, erőt ad és a kedélyállapotot is javítja, ugyanis oldja a szorongás érzetet és életkedvvel tölt meg. A legfeltűnőbb szín, ezért automatikusan felfigyelünk rá és könnyen meg is jegyezzük a sárga színű dolgokat – nem véletlen a neonsárga szövegkiemelő használata. Fokozza a szellemi tevékenységet, a kreativitást és elősegíti a tanulási folyamatot.

Az ókortól kezdve a hatalom jelképe volt, és kifejezetten az uralkodók, a császárok és királyok, valamint családtagjaik kiváltsága volt ennek a színnek a viselése, később az előkelőség jelképévé vált. A középkortól kezdve a fényt, a hitet, a jóságot, a felséget és az intellektust szimbolizálta, bizonyos árnyalataihoz azonban negatív jelentést társítottak – mint az irigység vagy az árulás. Manapság leginkább a napfény és a boldogság jelképeként tekintünk rá, amely feltölt, erőt ad és jókedvre derít.

Feketével kombinálva különösen figyelemfelkeltő, ezért előszeretettel használják a marketing világában, vagy a közlekedési táblákon és a taxikon. Más színekkel, például zölddel, barnával, kékkel (ami a kiegészítő színe is a színtanban), vörössel, türkizzel, lilával vagy szürkével keverve gyönyörű hatás érhető el, és gyakran alkalmazzák a lakberendezésben egy-egy részlet, falszakasz hangsúlyozására, kiemelésére.

   

A sárga különböző árnyalatait gyakran alkalmazzák a lakberendezésben is egy-egy falfelület kiemelésére, hangsúlyozására.

    

 

Számtalan színnel párosítható, kékkel (ami a kiegészítő színe is a színtanban), türkizzel, rózsaszínnel, zölddel, vagy barnával igazán különleges hatás érhető el.

     

Egy-egy bútordarabbal, vagy kisebb kiegészítőkkel is becsempészhetsz egy kis sárga színt a mindennapokba.

       

Manapság egyre gyakrabban köszön vissza az esküvői dekorációkban is, mint uralkodó szín.

Tartalomhoz tartozó címkék: Színek