Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

2023 színe: Viva Magenta 18-1750 „egy szokatlan szín szokatlan időkre"

2022 decemberében hivatalosan is kihirdették a 2023- as év színét, a Viva Magentát.

2022 decemberében hivatalosan is kihirdették a 2023- as év színét, a Viva Magentát.

A Pantone Color Institute 1999 óta minden év decemberében kihirdeti a következő év színét, ami 2023-ban a Viva Magenta 18-1750. Ez a szín az idei évben meghatározó szerepet tölt be – befolyásolja a divat, a művészet, a lakberendezés, az ipari tervezés, a szépségápolás, sőt a gazdaság és a marketing világát. „Egy nem szokványos árnyalat egy nem szokványos évre.” – nyilatkozta a Pantone Colos Institute alelnöke, Laurie Pressman. A Viva Magenta fontos társadalmi üzenetet közvetít, amely az utóbbi évek gazdasági és kulturális történéseire, technikai fejlődéseire, valamint az aktuális trendek hatására reflektál.

Az idei év színe az élet minden területén megjelenik, így a dekorációkban is – esküvőkön, rendezvényeken, képző- és iparművészeti alkotásokban, szállodák, közösségi terek enteriőrjeiben, és az otthonunkban is. Mielőtt azonban körbejárnánk, miért ez a vibráló, élettel teli és dinamikus szín lett 2023 hivatalos színe, érdemes néhány szót ejteni a Pantone Color Institute-ról, az intézet munkásságáról és a színek világában betöltött szerepéről.

A Pantone története

A Pantone az 1950-es években indult kereskedelmi nyomdaként. A vállalat 1963-ban forradalmasította a nyomdaipart a színes Pantone Matching System®-mel, amely egy olyan innovatív eszköz, amely lehetővé teszi az egységes, pontos színek kiválasztását és reprodukálását a világ bármely pontján, ezzel segítve ügyfeleit az igényeiknek leginkább megfelelő árnyalat megtalálásában és azok hű reprodukálásában.

1985-ban a Pantone-on belül megalapították a Pantone Color Institute tanácsadó szervezetet, amely mára a színekkel kapcsolatos információk vezető forrásaként elismert szervezet lett. Az Intézet folyamatos trend-előrejelzésekkel és egyedi színfejlesztésekkel foglalkozik, és számtalan globális márkának segít, hogy termék- és vállalati identitásuk kialakításához miképpen tudják felhasználni a színek erejét, érzelmi hatásait és pszichológiáját.

A Pantone munkásságáról bővebben itt olvashatsz: https://www.pantone.com/

Mi alapján választják ki az év színét?

A Pantone Color Institute döntéshozói egy 30 nemzet szakértőjéből álló csoport, akik a világ különböző pontjain együttműködve elemzik az aktuális trendeket és vizsgálják a világ eseményeit. Tagjai a legkülönbözőbb földrajzi és kulturális háttérrel rendelkeznek, a tervezés különböző területein dolgoznak, kiváló szín- és formatervezési szakértelemmel rendelkeznek, valamint meg van az a képességük, hogy összekapcsolják és egészben szemléljék a világ történéseit, majd lefordítsák azt a színek nyelvére. Minden, ami a világban történik, befolyásolja a Pantone szakrétőinek döntését: az aktuális trendek, a gazdasági, politikai és kulturális jelenségek, a politikai, társadalmi folyamatok és a technikai, technológiai változások, fejlődések. A döntéshozók az alapján választják meg a következő év színét, hogy szerintük mi fogja jellemezni az évet, vagyis egy olyan árnyalatot keresnek, amely a globális kulturális folyamatokra reflektálva tükrözi az aktuális korszellem hangulatát és szellemiségét.

Habár elsőre lehet azt gondolnánk, hogy a döntést egy vagy maximum két-három napos találkozó keretein belül hozzák meg, azonban ez egy egész éven át tartó folyamat, amely az egész éves előrejelzések, trendek, elemzések eredményeképp születik meg. Első lépésként a globális korszellem hangulatát igyekeznek összekapcsolni egy színcsaláddal, majd ezen keresztül jutnak el a megfelelő árnyalatig. 2022-ben először a szakértők nem egy már meglévő színárnyalatot választottak, hanem megalkottak egy újat. Ez volt a Very Peri 17-3938.

A 2022-es év színe a Very Peri 17-3938 volt az első a Pantone által létrehozott szín.

A 2022-es év színe a Very Peri 17-3938 volt az első a Pantone által létrehozott szín.

Az idei év színe: A Viva Magenta

Az előző évhez hasonlóan a Viva Magenta színárnyalatot is a Pantone Color Institute alkotta meg. A név választásnak hatalmas szerepe van, ugyanis közvetlen módon, szavakban is kifejezi és intuitív módon közvetíti mindazokat az érzéseket, gondolatokat és üzeneteket, amiket az idei év színe magában hordoz.

A Viva Magenta egy élénk, vibráló, lüktető és lendületes szín, amely az erő új jelét fejezi ki. Bátorságot sugall, erőteljes és erőt adó, merész árnyalat, amely örömre és optimizmusra késztet. A vörös színcsaládból származó árnyalat, amelyet Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institute ügyvezető igazgatója szerint a cochineal, vagyis a bíbortetvek által termelt festékanyag, a kármin szín ihletett, ami a természetes színezékek családjának egyik legértékesebb, legerősebb és legvilágosabb színezéke. A Viva Magenta a vörös és az ibolya keverékéből áll, így egyensúlyt képez a hideg és meleg árnyalatok között, és egyszerre hordozza magában a vörös határozottságát és hatalmát, valamint az ibolya szellemiségét. A Pantone szakértői szerint ez a szín az átmenet színe, ami jelképezi azt a helyet, és időt, ahol életünk egyik szakaszát lezárjuk, és egyben be is lépünk egy új szakaszba.

Viva Magenta szín a lakberendezés új színe

A Pantone Color Institute alelnöke, Laurie Pressman a következőt nyilatkozta 2023 új színéről: „Egy nem szokványos árnyalat nem szokványos időkre. Asszertív, de nem agresszív – mi úgy emlegetjük, mint egy bársonykesztyűbe bújtatott öklöt.” „Eléggé szokatlan időket élünk. Az egyetlen dolog, ami megszokottá vált, az a szokatlanság. Sok minden befolyásolta gondolkodásunkat az utóbbi években, de kétségtelen, hogy a legnagyobb hatása a Covidnak volt rá.” – mondta a CNN-nek Pressman. A Pantone alelnöke szerint a Viva Magenta a világjárvány közepette a megnyugvást, a bizalmat és a kapcsolatot jelképezi egy olyan világban, amely éppen talpra próbál állni. "

A COVID 19 járvány hatására nagyobb figyelmet fordítunk a saját testünkre és az egészségünkre, fizikai és lelki szempontból is. Egyre jobban megbecsüljük a természetet, és próbáljuk minél több növénnyel, virággal körbevenni magunkat, hogy a természet a mindennapi életünk része legyen. A hosszas bezártság után végre újra örömünket lelhetjük és leljük az utazásban, a sportban és a szabadtéri kikapcsolódásban, a természetjárásban. Az éghajlatváltozás, a fenntarthatóság és a földvédelem körüli mozgalmak egyre nagyobb szerepet játszanak a mindennapi életünkben, egyre tudatosabban élünk, amely számtalan életmódtrendben megfigyelhető. Ugyanakkor közben megpróbálunk egyensúlyt teremteni a digitális és a fizikai életünk között, hiszen a digitális világ és a technológiai fejlődés nagyban befolyásolja a világunkat. A Viva Magenta 18-1750 egy olyan hibrid szín, amely egyszerre járja át a fizikai és a virtuális világot, de mégis egyensúlyt teremt.

Viva Magenta a mindennapokban

Az év színe az élet számtalan területen visszaköszön, így a lakberendezésben és a divat világában is. Azonban ez nem azt jelenti, hogy mindenhol csak ez a szín fog szembe jönni velünk, hanem a Viva Magenta különböző tónusaival és árnyalataival találkozhatunk, így biztosan mindenki megtalálja majd hozzá legjobban illő színárnyalatot.

A Viva Magenta befolyásolja a divat, a művészet, a lakberendezés, az ipari tervezés, a szépségápolás, sőt a gazdaság és a marketing világát is.

A Viva Magenta befolyásolja a divat, a művészet, a lakberendezés, az ipari tervezés, a szépségápolás, sőt a gazdaság és a marketing világát is.

A Viva Magenta 18-1750 minden árnyalata visszaköszön idén a lakberendezésben.

A Viva Magenta 18-1750 minden árnyalata visszaköszön idén a lakberendezésben.

Nem kell kétségbe esniük azoknak, akik úgy érzik, a Viva Magenta nem az ő színük, hiszen az idei év színének minden árnyalata felbukkan a divatban.

Nem kell kétségbe esniük azoknak, akik úgy érzik, a Viva Magenta nem az ő színük, hiszen az idei év színének minden árnyalata felbukkan a divatban.

Tartalomhoz tartozó címkék: Színek